about
El recitat d'una recepta no canònica acaba en sentència de molt de trellat i un bon rot que certifica que el gra estava soltet
lyrics
Ingredients per a fer una pãella:
un quilo de carn; mitja quarta de tavella;
cent grams de tomaca; dos-cents de bajoqueta;
una quarta d'oli; un litro d'aigua d'aixeta
(el bollit, mai & aigua de Madrið!);
mig quilo de magre; mitja quarta 'garrofó;
un paquetet de safrà; una cullerâ de pemintó;
un got ple d'arròs per cap; sal de cuina
(pâ quatre persones i pâ la veïna).
Procediment: calfa l'oli (no el vinagre),
tira-li la sal i afegîx la carn i el magre;
vés pegan'-li voltes a la carn & la paleta
fins que la pell del pollastre vaja fent-se dôrãeta:
ja t'həm dit el secret del sofregit!
En acabant, afegîx la bajoqueta,
i la tomaca triturâ; pega-li una altra volteta.
T'has d'əsperar a que tot se sofrija
un parell de minutets, mai de la vida un' hora i mitja!
Quan estiguen prou fetes les cuixes,
tira el pemintó alhora que l'arruixes
& el litro d'aigua del pessebre;
cas contrari, es cremaria el pebre.
Tot seguit, pâ trencar l'enfit,
afegîx la tavella, el garrofó,
el paquetet de safrà -què vôràs com es desfà-;
deixa-ho bollir al foc fins que es cog@;
arrefila l'arròs: vôràs com l'aigua es torna grog@!
Afegeix-li aigua si se n'evapora;
tasta-ho de sal i afegîx-ne, cas que fóra.
Dîxa-ho coure uns deu minuts al màxim
i, en acabant, uns âtres deu minuts al mínim.
A la taula i al llit, al primer crit.
Quan estiga cuit i ben sequet,
dîxa-la sobre el foguer pâ fer el socarrãet.
I recorda: qui guisa dolç, guisa pâ molts
i qui guisa salat, sempre guisarà pâl gat.
credits
from
Mohâtros les valencianes,
released September 8, 2010
La Mãedéu de l'Oreto, la dels Desəmparats, la de la Cabeça, la de Loreto, la del Remei, la de Montiel, sən' Miguiel i, la Mãedéu d'Agost i la dês Lliris
license